Reis Peru, Bolivia & Chili - Deel 4

Uyuni - maandag 11-09-2023

We komen rond 7.30 uur aan in Uyuni. We stoppen bij het Todo Turismo kantoor waar we heerlijke warme koffie en thee krijgen. Lara krijgt al snel een telefoontje van Pedrito. Samen met Pedrito heeft Lara de tocht over de zoutmeren naar San Pedro de Atacama geregeld. We worden opgehaald door Pedrito en in zijn kantoortje krijgen we uitleg over onze driedaagse reis. Na het uitwisselen van de nodige informatie worden we afgezet bij ons hotel Kachi de Uyuni.

Een prachtig hotel gebouwd van zoutblokken. We krijgen ook een prachtige kamer. Zo desolaat als het buiten is, zo knus en gezellig is onze kamer. We genieten van een lekkere warme douche en alle rust. In de middag lopen we naar het centrum van Uyuni voor wat boodschappen en een hapje en een drankje. Sinds gisteravond ben ik gestopt met mijn medicijnen tegen hoogteziekte. Alcohol en deze medicatie gaan niet goed samen, dus nu is een biertje wel lekker.

 

Uyuni en omgeving

Uyuni werd in 1890 gesticht als handelspost en heeft 29.672 inwoners (volgens de officiële volkstelling van 2012). Het ligt op een hoogte van 3700 meter boven zeeniveau, met meer bergachtig terrein in het oosten. De stad is een belangrijk vervoersknooppunt, met een belangrijk spoorwegknooppunt waar vier lijnen samenkomen: vanuit La Paz (via Oruro), Calama (Chili), Potosí en Villazón (Argentijnse grens). Uyuni is ook over de weg verbonden met Oruro - La Paz, Sucre, Villazón en Ollagüe (Chili).

Een van de belangrijkste attracties in de omgeving is het antieke treinkerkhof, dat ongeveer 3 km buiten Uyuni ligt. Dit kerkhof is met de stad verbonden door oude treinsporen en was ooit een distributieknooppunt voor treinen die mineralen vervoerden naar havens in de Stille Oceaan. De treinsporen werden eind 19e eeuw aangelegd door Britse ingenieurs en vormden een aanzienlijke gemeenschap in Uyuni.

Deze ingenieurs waren uitgenodigd door de door Groot-Brittannië gesponsorde Antofagasta en Bolivia Railway Companies. De aanleg van de spoorlijn begon in 1888 en eindigde in 1892. Ondanks de aanmoedigingen van de toenmalige Boliviaanse president Aniceto Arce, die geloofde dat Bolivia zou floreren met een goed transportsysteem, werd het project voortdurend gesaboteerd door de lokale inheemse bevolking die het zag als een inbreuk op hun leven. De treinen werden voornamelijk gebruikt door mijnbouwbedrijven. In de jaren 1940 stortte de mijnindustrie echter in, deels door de uitputting van mineralen.

De Salar de Uyuni, ook bekend als Salar de Tunupa, is de grootste zoutvlakte ter wereld en beslaat meer dan 10.000 vierkante kilometer. Het ligt in de Daniel Campos provincie in Potosí, zuidwest Bolivia, vlakbij de top van de Andes op een hoogte van 3.656 meter boven de zeespiegel.

 

Trein begraafplaats Artesanias - Dinsdag 12-09-2023

Vandaag zijn we rustig begonnen met een heerlijk ontbijt. Om half elf worden we opgehaald door Louis Mario en vertrekken we naar de treinbegraafplaats Artesanias de Colchani net buiten Uyuni. Wat een prachtige urbex plek. We lopen er rond en blijven mooie plaatjes schieten. De lijnen en de felblauwe lucht!!! Geweldig!!!

 

Hotel de Sal Playa Blanca - dinsdag 12-09-2023

Na een paar uur rijden we richting Salar de Uyuni, de zoutvlakte. Dit is adembenemend mooi!!! Wat een waanzinnig uitzicht en alles is sneeuwwit met prachtige patronen!!! Na enige tijd stoppen we bij een soort bronnen midden op de vlakte. Op deze plek komt water omhoog borrelen. Een bijzonder fenomeen!!!

We rijden door naar het eerste zouthotel/restaurant - Hotel de Sal Playa Blanca - ter wereld een bekend startpunt van de Dakar rally. De eerste startte hier in 2016. In totaal is dit parcours vijf keer gereden.

We lunchen in dit zouthotel, de lunch wordt geheel verzorgd door Mario. Een zeer uitgebreide lunch, gemaakt door Mario's vrouw. Salades, ei/kaas omelet quinoa.

De zeshoekige vormen van de zoutvlakten, die zich op de grond vormen en tot voorbij de horizon reiken, worden op natuurlijke wijze gevormd door het water dat eronder stroomt, en de stippen of lijnen die zich vormen zijn hun ademhalingspunten. Heel interessant! Dit maakt de zoutvlakte nog mooier en unieker. Ze zeggen dat het ooit een grote oceaan was.

 

Salar de Uyuni

- 12.000 vierkante kilometer

- 36 eilanden

- De patronen worden "waterogen" genoemd! In het Portugees "olhos d'água"!

 

Salar de Uyuni - Fotosessie - Isla Incahuasi - Dinsdag 12-09-2023

Na de lunch doen we een fotoshoot. Een beetje spelen met vervormd perspectief. We hebben hier veel plezier aan beleefd.

Na de fotoshoot rijden we over de uitgestrekte sneeuwwitte zoutvlakte naar Isla Incahuasi. Isla Incahuasi is een rotsachtig eiland in het midden van de zoutvlakte vol met enorme cactussen. En dan te bedenken dat een cactus 1 cm per jaar groeit. Hier staan reuzen van wel 12 meter hoog.

Isla Incahuasi is een eiland midden in de zoutvlakte. Het werd bewoond door Inca's.

Stel je voor hoe lang deze cactussen 🌵 er al zijn.... hoeveel dingen ze hebben vergezeld tijdens de evolutie van de wereld... imposante reuzen en wat een contrast van kleuren!

 

Salar de Uyuni - Zonsondergang - Dinsdag 12-09-2023

Na een prachtige zonsondergang rijden we naar Hostel Puerto Chuvica. Een zout hotel, koud, kleurrijk, geen verwarming en een douche waar een klein stroompje uit komt. Het is -5 graden dus we gaan zonder te douchen naar bed.

Opnieuw ontdek je in wat voor weelde we leven. Altijd verwarming en warm stromend water. En als de verwarming een graadje lager moet, zorgt dat voor veel consternatie in ons kleine landje!

Vandaag hebben we ongeveer 150 km gereden. Allemaal off-road. We zijn blij dat we Mario als gids hebben. Zonder gids wordt het veel zoeken en navigeren met een zeer grote kans om te verdwalen.

Previous
Previous

Reis Peru, Bolivia & Chili - Deel 3

Next
Next

Reis Peru, Bolivia & Chili - Deel 5